You are here
Kuchnia Magazyn 

Phathathai: Solidna wrocławska Azja

Jak tak dalej pójdzie, to ta zabawa z blogera kulinarnego zacznie mi się nawet podobać. Pewnie do momentu, w którym ktoś nie powie mi otwarcie w twarz, że warto jednak, abym wrócił do tego, co mnie najbardziej interesuje, a więc filmu. Z drugiej strony rzemieślnicze piwo i dobre jedzenie także powoli staje się moją pasją. Tej pasji nie dostałem na talerzu w Phathathai, który raczej trzeba określić mianem baru azjatyckiego niż restauracji. Maleńki lokal naprzeciwko Galerii Italiany wyróżnia się w tamtym rejonie szczególnie jedną rzeczą – cenami, które bardzo rzadko…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Folgujemy: Dalej od centrum, bliżej kulinarnego Nieba

Pewnie po tym tekście uznacie mnie za typowego przedstawiciela społeczności blogerskiej, który nie zna się, ale mimo to lubi się na dany temat wypowiedzieć. Rzeczywiście nigdy nie pretendowałem do bycia blogerem kulinarnym, a moje umiejętności w kuchni przy dobrych wiatrach dochodzą do stanu, w którym jestem w stanie usmażyć przyzwoity omlet albo zrobić sałatkę z nieprzegotowaną kaszą jaglaną – słowem rewelacji nie ma. Jednak mimo takiego backgroundu, a może lepiej byłoby powiedzieć jego braku, wczorajsza wizyta w jednym z nowych miejsc we Wrocławiu zainspirowała mnie do przelania na papier kilku,…

Read More
gdzie dobrze zjeść Kuchnia 

Gdzie dobrze zjeść w centrach handlowych?

Centra handlowe, do których zwykle chodzimy na zakupy, mają przeważnie jedną wspólną cechę. W ich wnętrzach kryją się prawie same miejsca z jedzeniem nienajwyższych lotów. Sieciowe restauracji, fast foody i wątpliwej jakości restauracje. Z jednej strony to zrozumiałe, bo w galeriach handlowych ceny czynszu za wynajem potrafią zwalić z nóg, jednak z drugiej – często ma się ochotę zjeść smacznie i nie do końca wiadomo, jaką restaurację wybrać. We wrocławskich galeriach kryje się kilka bardzo przyjemnych lokali, które zdecydowanie warto odwiedzać. Vivian Ta pozostająca lekko w ukryciu (bo nie mieści…

Read More
Kuchnia Magazyn 

5 rzeczy, które powodują, że do niektórych restauracji lubię wracać

Jemy coraz częściej poza domem. Odkrywamy nowe smaki, uczymy się kultury restauracyjnej, a wyjście do restauracji przestajemy traktować w kategorii święta. Jednak przy ilości restauracji, spośród których możemy wybierać miejsce na śniadanie, obiad i kolację, nie tylko jedzenie jest odpowiedzialne za to, aby do takiego miejsca chciało się wrócić. Sama zwracam uwagę na kilka rzeczy, które sprawiają, że restauracja albo bistro lądują na mojej liście ulubieńców. Dobre jedzenie Wymóg absolutnie konieczny i co do tego nikt chyba nie ma wątpliwości. Chcę wracać do miejsc, które dobrze karmią. I nie musi…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Menu motto – myśl przewodnia: kuchnia polska!

Melancholia. To nazwa miejsca, które było poprzednikiem Menu Motto (niezbadane są ścieżki umysłu, które postanowiły dać lokalowi gastronomicznemu takie miano). I tak jak smutno brzmiała Melancholia, tak smutno też wyglądała. Ze względu na lokalizację niewiele osób o niej wiedziało, a jeszcze mniej – odwiedziło jej progi. Czy w takim razie nowo powstałe Menu Motto ma szansę odczarować urok i sprawić, że wycieczka na Hubską będzie dobrym pomysłem? Z kronikarskiego obowiązku odnotuję, że nad Menu Motto czuwa zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef – Beata Śniechowska. Myślę jednak, że to już najwyższy…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Dobra Karma – dobrze karmią

Podczas gdy wrocławska gastronomia zaczyna nabierać wiatru w żagle, a tylko w 2016 w mieście otworzyło się ponad 200 nowych restauracji, szczególnie cenię sobie miejsca, do których chcę wracać. Lubię testować nowe restauracje i być na bieżąco z gastronomicznymi nowościami. Śledzę historie ludzi, którzy stoją za tymi przedsięwzięciami i kibicuję im, bo przetrwanie w branży nie jest rzeczą łatwą. Jednak w tym biegu po więcej szczególnie doceniam miejsca, które oferują „pełny pakiet”: jedzenie, atmosferę i obsługę. Dlatego jako najmilsze miejsce 2016 roku wspominam Dobrą Karmę. Zaczęło się od zupy W…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Vis a vis

Całkiem niedawno na rogu ulicy Świdnickiej i Piłsudskiego otwarto nowy lokal Vis-à-vis. Jako że nie bywam obecnie w centrum Wrocławia tak często jak kiedyś, o interesującej miejscówce dowiedziałam się pocztą pantoflową. Oferta śniadaniowa i dogodna lokalizacja zainteresowały nas na tyle, aby wraz z Redaktorem Naczelnym odwiedzić to intrygujące miejsce w pierwszych dniach nowego roku. Lokalizacja Vis-à-vis jest fantastyczna. Jestem osobą, która lubi obserwować ludzi, a skrzyżowanie dwóch dużych ulic jest ku temu stworzone. Oddzieleni szybą od ulicznego zgiełku, zajęliśmy miejsce tuż przy oknie. Wnętrze lokalu zrobiło na mnie niestety w większości złe…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Puzdro! Czyli 1/7 od koochni w nowej odsłonie

1/7 od koochni to niewielki, przytulny lokal nieopodal ul. Jedności Narodowej, który w listopadzie wystartował z nową formułą. Nie ma więc już stałej karty menu, a dania zmieniają się każdego dnia. Na kredowej tablicy pojawiają się codziennie dwie opcje – dla mięsarian i wegetarian. I nie są to pojedyncze dania, tylko 7 różnych potraw, które lądują na jednej tacy i są określane wspólnym mianem puzdra. A jak smakuje zawartość puzdra? Z miłości do jedzenia i wspólnego stołu Za pomysłem takiego a nie innego funkcjonowania 1/7 od koochni stoją m.in. kuchnie…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Nanan

Nanan to miejsce, na które czekałam tak bardzo, jak dziecko na prezenty pod choinką. Cukiernie na wrocławskim rynku gastronomicznym to raczej szare, nieszczególnie wyróżniające się osobistości. Możemy wybrać się na pyszną kawę i przy okazji upolować całkiem smaczne ciasta, ale typowej cukierni wartej uwagi jeszcze nie znalazłam. Wyjątkiem od reguły są tutaj lodziarnie, które od kilku sezonów wiodą prym wśród producentów miejskich słodkości. Dzieła sygnowane logiem Nanan śledziłam w internecie od kilku miesięcy. Następnie mój apetyt został zaostrzony miłą degustacją na dziecińcu Puro Hotelu. Potem pozostało już tylko czekanie na godzinę zero, a…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Vivian

Restauracja Vivian to druga po Dinette perełka mieszcząca się w galerii handlowej.  Tym razem zawitamy do Magnolii, czyli sklepowego molocha, w którym bywam obecnie najczęściej. Vivian to miejsce, które zachwyca swoim wnętrzem. Naturalne drewno, industrialne akcenty i uspokajający niebieski kolor, działają na mnie jak lep na muchy. Odległość oddzielająca liczne stoliki pozwala zaznać w tej dużej przestrzeni intymności. Jeżeli miałabym wskazać swoje ulubione miejsce w Magnolii to byłoby właśnie Vivian. Zdecydowanie wyróżnia się wśród sieciowego fast foodu oferowanego nam zawsze w galeriach handlowych. Bardzo cieszy mnie powstawanie kolejnych restauracji będących ucieleśnieniem sezonowej…

Read More