You are here
gdzie dobrze zjeść Kuchnia 

Gdzie dobrze zjeść w centrach handlowych?

Centra handlowe, do których zwykle chodzimy na zakupy, mają przeważnie jedną wspólną cechę. W ich wnętrzach kryją się prawie same miejsca z jedzeniem nienajwyższych lotów. Sieciowe restauracji, fast foody i wątpliwej jakości restauracje. Z jednej strony to zrozumiałe, bo w galeriach handlowych ceny czynszu za wynajem potrafią zwalić z nóg, jednak z drugiej – często ma się ochotę zjeść smacznie i nie do końca wiadomo, jaką restaurację wybrać. We wrocławskich galeriach kryje się kilka bardzo przyjemnych lokali, które zdecydowanie warto odwiedzać. Vivian Ta pozostająca lekko w ukryciu (bo nie mieści…

Read More
Kuchnia Magazyn 

5 rzeczy, które powodują, że do niektórych restauracji lubię wracać

Jemy coraz częściej poza domem. Odkrywamy nowe smaki, uczymy się kultury restauracyjnej, a wyjście do restauracji przestajemy traktować w kategorii święta. Jednak przy ilości restauracji, spośród których możemy wybierać miejsce na śniadanie, obiad i kolację, nie tylko jedzenie jest odpowiedzialne za to, aby do takiego miejsca chciało się wrócić. Sama zwracam uwagę na kilka rzeczy, które sprawiają, że restauracja albo bistro lądują na mojej liście ulubieńców. Dobre jedzenie Wymóg absolutnie konieczny i co do tego nikt chyba nie ma wątpliwości. Chcę wracać do miejsc, które dobrze karmią. I nie musi…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Menu motto – myśl przewodnia: kuchnia polska!

Melancholia. To nazwa miejsca, które było poprzednikiem Menu Motto (niezbadane są ścieżki umysłu, które postanowiły dać lokalowi gastronomicznemu takie miano). I tak jak smutno brzmiała Melancholia, tak smutno też wyglądała. Ze względu na lokalizację niewiele osób o niej wiedziało, a jeszcze mniej – odwiedziło jej progi. Czy w takim razie nowo powstałe Menu Motto ma szansę odczarować urok i sprawić, że wycieczka na Hubską będzie dobrym pomysłem? Z kronikarskiego obowiązku odnotuję, że nad Menu Motto czuwa zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef – Beata Śniechowska. Myślę jednak, że to już najwyższy…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Dobra Karma – dobrze karmią

Podczas gdy wrocławska gastronomia zaczyna nabierać wiatru w żagle, a tylko w 2016 w mieście otworzyło się ponad 200 nowych restauracji, szczególnie cenię sobie miejsca, do których chcę wracać. Lubię testować nowe restauracje i być na bieżąco z gastronomicznymi nowościami. Śledzę historie ludzi, którzy stoją za tymi przedsięwzięciami i kibicuję im, bo przetrwanie w branży nie jest rzeczą łatwą. Jednak w tym biegu po więcej szczególnie doceniam miejsca, które oferują „pełny pakiet”: jedzenie, atmosferę i obsługę. Dlatego jako najmilsze miejsce 2016 roku wspominam Dobrą Karmę. Zaczęło się od zupy W…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Vis a vis

Całkiem niedawno na rogu ulicy Świdnickiej i Piłsudskiego otwarto nowy lokal Vis-à-vis. Jako że nie bywam obecnie w centrum Wrocławia tak często jak kiedyś, o interesującej miejscówce dowiedziałam się pocztą pantoflową. Oferta śniadaniowa i dogodna lokalizacja zainteresowały nas na tyle, aby wraz z Redaktorem Naczelnym odwiedzić to intrygujące miejsce w pierwszych dniach nowego roku. Lokalizacja Vis-à-vis jest fantastyczna. Jestem osobą, która lubi obserwować ludzi, a skrzyżowanie dwóch dużych ulic jest ku temu stworzone. Oddzieleni szybą od ulicznego zgiełku, zajęliśmy miejsce tuż przy oknie. Wnętrze lokalu zrobiło na mnie niestety w większości złe…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Puzdro! Czyli 1/7 od koochni w nowej odsłonie

1/7 od koochni to niewielki, przytulny lokal nieopodal ul. Jedności Narodowej, który w listopadzie wystartował z nową formułą. Nie ma więc już stałej karty menu, a dania zmieniają się każdego dnia. Na kredowej tablicy pojawiają się codziennie dwie opcje – dla mięsarian i wegetarian. I nie są to pojedyncze dania, tylko 7 różnych potraw, które lądują na jednej tacy i są określane wspólnym mianem puzdra. A jak smakuje zawartość puzdra? Z miłości do jedzenia i wspólnego stołu Za pomysłem takiego a nie innego funkcjonowania 1/7 od koochni stoją m.in. kuchnie…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Nanan

Nanan to miejsce, na które czekałam tak bardzo, jak dziecko na prezenty pod choinką. Cukiernie na wrocławskim rynku gastronomicznym to raczej szare, nieszczególnie wyróżniające się osobistości. Możemy wybrać się na pyszną kawę i przy okazji upolować całkiem smaczne ciasta, ale typowej cukierni wartej uwagi jeszcze nie znalazłam. Wyjątkiem od reguły są tutaj lodziarnie, które od kilku sezonów wiodą prym wśród producentów miejskich słodkości. Dzieła sygnowane logiem Nanan śledziłam w internecie od kilku miesięcy. Następnie mój apetyt został zaostrzony miłą degustacją na dziecińcu Puro Hotelu. Potem pozostało już tylko czekanie na godzinę zero, a…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Vivian

Restauracja Vivian to druga po Dinette perełka mieszcząca się w galerii handlowej.  Tym razem zawitamy do Magnolii, czyli sklepowego molocha, w którym bywam obecnie najczęściej. Vivian to miejsce, które zachwyca swoim wnętrzem. Naturalne drewno, industrialne akcenty i uspokajający niebieski kolor, działają na mnie jak lep na muchy. Odległość oddzielająca liczne stoliki pozwala zaznać w tej dużej przestrzeni intymności. Jeżeli miałabym wskazać swoje ulubione miejsce w Magnolii to byłoby właśnie Vivian. Zdecydowanie wyróżnia się wśród sieciowego fast foodu oferowanego nam zawsze w galeriach handlowych. Bardzo cieszy mnie powstawanie kolejnych restauracji będących ucieleśnieniem sezonowej…

Read More
Kuchnia Sztuka i literatura Wrocław 

Soczewka

Cały świat żyje amerykańskimi wyborami, dlatego dziś zapraszam Was na jedzenie najbardziej kojarzące się statystycznemu Kowalskiemu z USA. Od dłuższego czasu jeżeli w naszych głowach zaświta myśl o zjedzeniu burgerów, kierujemy swoje kroki w stronę Soczewki. Wśród ogromnej ilości wrocławskich burgerowni to właśnie ona skradła nasze serce. Wybór w menu jest duży, a coś dla siebie znajdą zarówno mięsożercy jak i wegetarianie. My najczęściej sięgamy po klasycznego burgera wołowego, aczkolwiek w przeszłości zdarzało nam się wypróbować różne sezonowe nowości. I tu należy się zastanowić, czy słowa „ w przeszłości” nie…

Read More
Bez kategorii Kuchnia Magazyn 

Panczo

Tydzień temu głośno i wyraźnie zachwycałam się kolejnym uziemionym foodtrackiem. Dziś możecie odczuć drobne deja vu, ponieważ tym razem chciałabym pochwalić kolejną ekipę, która z czterech kółek postanowiła przenieść się na stały ląd. Załoga Panczo połączyła siły z multi-tapem 4Hops, dzięki czemu oprócz Placu Społecznego, możemy spotkać ich na co dzień w lokalu przy ulicy Ofiar Oświęcimskich. Jak nietrudno było zgadnąć, z tej fuzji wyszło coś wspaniałego. I nie mam tu na myśli jedynie graficznych malunków zdobiących ściany piwiarni. Atmosfera 4Hops wzbogacona o meksykańskie nuty Panczo uczyniła ten lokal jeszcze atrakcyjniejszym. Smaki…

Read More