You are here
Kuchnia Sztuka i literatura Wrocław 

Soczewka

Cały świat żyje amerykańskimi wyborami, dlatego dziś zapraszam Was na jedzenie najbardziej kojarzące się statystycznemu Kowalskiemu z USA. Od dłuższego czasu jeżeli w naszych głowach zaświta myśl o zjedzeniu burgerów, kierujemy swoje kroki w stronę Soczewki. Wśród ogromnej ilości wrocławskich burgerowni to właśnie ona skradła nasze serce. Wybór w menu jest duży, a coś dla siebie znajdą zarówno mięsożercy jak i wegetarianie. My najczęściej sięgamy po klasycznego burgera wołowego, aczkolwiek w przeszłości zdarzało nam się wypróbować różne sezonowe nowości. I tu należy się zastanowić, czy słowa „ w przeszłości” nie…

Read More
Bez kategorii Kuchnia Magazyn 

Panczo

Tydzień temu głośno i wyraźnie zachwycałam się kolejnym uziemionym foodtrackiem. Dziś możecie odczuć drobne deja vu, ponieważ tym razem chciałabym pochwalić kolejną ekipę, która z czterech kółek postanowiła przenieść się na stały ląd. Załoga Panczo połączyła siły z multi-tapem 4Hops, dzięki czemu oprócz Placu Społecznego, możemy spotkać ich na co dzień w lokalu przy ulicy Ofiar Oświęcimskich. Jak nietrudno było zgadnąć, z tej fuzji wyszło coś wspaniałego. I nie mam tu na myśli jedynie graficznych malunków zdobiących ściany piwiarni. Atmosfera 4Hops wzbogacona o meksykańskie nuty Panczo uczyniła ten lokal jeszcze atrakcyjniejszym. Smaki…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Gryczana tarta czekoladowa z kardamonem

Tarty to wspaniały rozdział kulinarnego dziedzictwa. Słodkie czy wytrawne, swoją kruchością i mnogością wypełnień zyskują szerokie grono wielbicieli. Tegoroczna jesień objawia się w mojej kuchni właśnie pod znakiem tart. Na wstępie chciałabym się z Wam coś wyjawić: moja prywatna kuchnia jest bezglutenowa. Jeżeli chcecie to nazwijcie to fanaberią lub tymczasową modą. Ja wiem, że nigdy nie czułam się lepiej, i podjęta prawie dwa lata temu decyzja była bezbłędna. Nawet jeżeli nie czujecie potrzeby rezygnacji z glutenu, zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów ukierunkowanych na nowe smaki i tekstury. W gotowaniu bardzo…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Frytki+sos

Ulica św. Antoniego i jej okolice są niemałą gratką dla poszukiwaczy kulinarnych doznań. W czerwcu ta gastronomiczna okolica zyskała nowego lokatora: frytkarnię. Przyznaję, nigdy nie reagowałam na frytki z dużym entuzjazmem. Najprawdopodobniej działo się tak za sprawą polskiej frytki gastronomicznej, dosypywanej hojnie do popularnych zestawów obiadowych w (zbyt) dużej ilości lokali. Może właśnie z tego powodu wielokrotnie minęłam ten lokal bez większej ciekawości? Z pewną dozą nieufności, do kolejki pod okienkiem stanęłam dopiero w ubiegły weekend. Ku mojemu zaskoczeniu, tym razem trafiłam na coś wyjątkowego. Frytki+sos to miejsce genialne w swojej…

Read More