Kuchnia Magazyn 

Puzdro! Czyli 1/7 od koochni w nowej odsłonie

1/7 od koochni to niewielki, przytulny lokal nieopodal ul. Jedności Narodowej, który w listopadzie wystartował z nową formułą. Nie ma więc już stałej karty menu, a dania zmieniają się każdego dnia. Na kredowej tablicy pojawiają się codziennie dwie opcje – dla mięsarian i wegetarian. I nie są to pojedyncze dania, tylko 7 różnych potraw, które lądują na jednej tacy i są określane wspólnym mianem puzdra. A jak smakuje zawartość puzdra? Z miłości do jedzenia i wspólnego stołu Za pomysłem takiego a nie innego funkcjonowania 1/7 od koochni stoją m.in. kuchnie…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Nanan

Nanan to miejsce, na które czekałam tak bardzo, jak dziecko na prezenty pod choinką. Cukiernie na wrocławskim rynku gastronomicznym to raczej szare, nieszczególnie wyróżniające się osobistości. Możemy wybrać się na pyszną kawę i przy okazji upolować całkiem smaczne ciasta, ale typowej cukierni wartej uwagi jeszcze nie znalazłam. Wyjątkiem od reguły są tutaj lodziarnie, które od kilku sezonów wiodą prym wśród producentów miejskich słodkości. Dzieła sygnowane logiem Nanan śledziłam w internecie od kilku miesięcy. Następnie mój apetyt został zaostrzony miłą degustacją na dziecińcu Puro Hotelu. Potem pozostało już tylko czekanie na godzinę zero, a…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Vivian

Restauracja Vivian to druga po Dinette perełka mieszcząca się w galerii handlowej.  Tym razem zawitamy do Magnolii, czyli sklepowego molocha, w którym bywam obecnie najczęściej. Vivian to miejsce, które zachwyca swoim wnętrzem. Naturalne drewno, industrialne akcenty i uspokajający niebieski kolor, działają na mnie jak lep na muchy. Odległość oddzielająca liczne stoliki pozwala zaznać w tej dużej przestrzeni intymności. Jeżeli miałabym wskazać swoje ulubione miejsce w Magnolii to byłoby właśnie Vivian. Zdecydowanie wyróżnia się wśród sieciowego fast foodu oferowanego nam zawsze w galeriach handlowych. Bardzo cieszy mnie powstawanie kolejnych restauracji będących ucieleśnieniem sezonowej…

Read More
Kuchnia Sztuka i literatura Wrocław 

Soczewka

Cały świat żyje amerykańskimi wyborami, dlatego dziś zapraszam Was na jedzenie najbardziej kojarzące się statystycznemu Kowalskiemu z USA. Od dłuższego czasu jeżeli w naszych głowach zaświta myśl o zjedzeniu burgerów, kierujemy swoje kroki w stronę Soczewki. Wśród ogromnej ilości wrocławskich burgerowni to właśnie ona skradła nasze serce. Wybór w menu jest duży, a coś dla siebie znajdą zarówno mięsożercy jak i wegetarianie. My najczęściej sięgamy po klasycznego burgera wołowego, aczkolwiek w przeszłości zdarzało nam się wypróbować różne sezonowe nowości. I tu należy się zastanowić, czy słowa „ w przeszłości” nie…

Read More
Bez kategorii Kuchnia Magazyn 

Panczo

Tydzień temu głośno i wyraźnie zachwycałam się kolejnym uziemionym foodtrackiem. Dziś możecie odczuć drobne deja vu, ponieważ tym razem chciałabym pochwalić kolejną ekipę, która z czterech kółek postanowiła przenieść się na stały ląd. Załoga Panczo połączyła siły z multi-tapem 4Hops, dzięki czemu oprócz Placu Społecznego, możemy spotkać ich na co dzień w lokalu przy ulicy Ofiar Oświęcimskich. Jak nietrudno było zgadnąć, z tej fuzji wyszło coś wspaniałego. I nie mam tu na myśli jedynie graficznych malunków zdobiących ściany piwiarni. Atmosfera 4Hops wzbogacona o meksykańskie nuty Panczo uczyniła ten lokal jeszcze atrakcyjniejszym. Smaki…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Gryczana tarta czekoladowa z kardamonem

Tarty to wspaniały rozdział kulinarnego dziedzictwa. Słodkie czy wytrawne, swoją kruchością i mnogością wypełnień zyskują szerokie grono wielbicieli. Tegoroczna jesień objawia się w mojej kuchni właśnie pod znakiem tart. Na wstępie chciałabym się z Wam coś wyjawić: moja prywatna kuchnia jest bezglutenowa. Jeżeli chcecie to nazwijcie to fanaberią lub tymczasową modą. Ja wiem, że nigdy nie czułam się lepiej, i podjęta prawie dwa lata temu decyzja była bezbłędna. Nawet jeżeli nie czujecie potrzeby rezygnacji z glutenu, zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów ukierunkowanych na nowe smaki i tekstury. W gotowaniu bardzo…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Frytki+sos

Ulica św. Antoniego i jej okolice są niemałą gratką dla poszukiwaczy kulinarnych doznań. W czerwcu ta gastronomiczna okolica zyskała nowego lokatora: frytkarnię. Przyznaję, nigdy nie reagowałam na frytki z dużym entuzjazmem. Najprawdopodobniej działo się tak za sprawą polskiej frytki gastronomicznej, dosypywanej hojnie do popularnych zestawów obiadowych w (zbyt) dużej ilości lokali. Może właśnie z tego powodu wielokrotnie minęłam ten lokal bez większej ciekawości? Z pewną dozą nieufności, do kolejki pod okienkiem stanęłam dopiero w ubiegły weekend. Ku mojemu zaskoczeniu, tym razem trafiłam na coś wyjątkowego. Frytki+sos to miejsce genialne w swojej…

Read More