Kuchnia Lifestyle Magazyn Wrocław 

Wyłowione czyli jednak można we Wrocławiu zjeść owoce morza

Po raz kolejny, bez żadnych kompetencji, ale za to z wielką pasją do jedzenia zabieram się za bycie blogerem kulinarnym. I na rozkład biorę miejsce, którego jeszcze we Wrocławiu nie było – Wyłowione to pierwsza bodaj w naszym mieście odpowiedź z prawdziwego zdarzenia na zapotrzebowanie wrocławian w temacie świeżych i ciekawie przyrządzonych owoców morza oraz ryb. Czy udane? Przyznam się bez bicia, że zjadłem już chyba wszystko co możliwe z menu tej świeżo otwartej restauracji. Zanim jednak o jedzeniu, to kilka słów należy poświęcić lokalowi: maleńka to przestrzeń, z kilkoma…

Read More
felieton Lifestyle Magazyn Recenzja 

„Odstraszy wszelkich „niedzielnych” graczy” – recenzja gry Terra Mystica

Nazwa: Terra Mystica Wydawca:  Bard Projektant: Jens Drogemuller, Helge Ostertag Podczas rozgrywki wcielamy się w jedną z 14 ras, których celem jest kolonizacja i rozbudowa nowych ziem na planecie. Wykonanie: Pierwszym, na co zwróciłem uwagę, jest wielkie pudełko i jego ciężar. Faktycznie, gra zawiera bardzo dużo drewnianych, kolorowych elementów. Po otwarciu widzimy dużą planszę w kolorowe hexy, karty ras i mnóstwo dodatkowych elementów wykorzystywanych w rozgrywce. Kolory grafik są stonowane, a kreska przyjemna. Nie ma przesadzonych baśniowych klimatów, ani mrocznych gotyckich kształtów. Rozgrywka: Początkowo gra wydaje się skomplikowana, a dla…

Read More
Książki, wystawy, koncerty Magazyn Wrocław 

Kiermasz „Ręki Dzieła Fest” [fotorelacja]

Ręki Dzieła Fest zrzesza lokalnych artystów rękodzieła. W sezonie letnim efekty ich pracy można podziwiać w Przejściu Żeleźniczym. Podczas minionego weekendu odbyła się pierwsza, tegoroczna edycja Pod Chmurką. Jeśli komuś nie udało się zajrzeć – nic straconego. Już w dniach 28-30 lipca, będzie można ponownie uczestniczyć w kiermaszu. Na miejscu można nie tylko oglądać i kupować, ale także porozmawiać z artystami. Na stoiskach znajdziemy od ubrań, ręcznie malowanych toreb, zabawek po ozdoby typu body chain, malowideł i wiele innych, naprawdę oryginalnych wytworów. Autor zdjęć: Agata Sienkiewicz

Read More
Książki, wystawy, koncerty Wrocław 

Wernisaż wystawy „Spotkania przy pracy” [Fotorelacja]

W zeszły poniedziałek byliśmy w Domku Miedziorytnika i wzięliśmy udział w wernisażu wystawy Spotkania przy pracy autorstwa Klary Rozpondek, Wery Śliwowskiej, Kateriny Dasko, Estery Gundlach i Eugenii Tynnej. Wstęp jest darmowy, więc jeśli jeszcze jej nie widzieliście, zachęcamy do odwiedzenia rezydencji przy ul. Śwętego Mikołaja 1. Macie na to czas do 4.08.2017, a póki co możecie poprzez te zdjęcia odbyć wirtualny spacer po wystawie.

Read More
Magazyn Sport 

Koszykarze Śląska awansowali do pierwszej ligi!

WKS Śląsk Wrocław w imponującym stylu rozgromił KK Warszawę aż 83:52 i wywalczył upragniony awans do pierwszej ligi. Podopieczni Dominika Tomczyka i Jacka Krzykały w imponującym stylu pokonali warszawski zespół i awansowali do finału drugiej ligi koszykarzy. Najważniejsze jest jednak to, że udało im się wywalczyć awans do pierwszej ligi. Po niespodziewanej porażce u siebie w pierwszym spotkaniu z KK Warszawa WKS pokazał klasę, wygrywając na wyjeździe 73:62. Zimną krew udało im się zachować także w decydującym meczu rozgrywanym we Wrocławiu. Młodzi gracze pokazali klasę i mądrość. Tworzyli kolektyw. Grali…

Read More
Magazyn Sport 

Tajski do poprawki i będzie dobry sezon.

Ta drużyna ma wielki potencjał, który tylko trzeba w pełni wykorzystać. W niedzielę udało się go zamienić na punkty tylko w przypadku Maćka Janowskiego, który miejmy nadzieję wraca powoli do formy sprzed dwóch lat. Reszta, z Taiem Woffindenem na czele rozczarowała, bardzo. Oczywiście – zabrakło Vaclava Milika, który na pewno dodałby kilka punktów wystarczających do zwycięstwa nad Stalą Gorzów. Jednak trudno zrzucać odpowiedzialność za tę porażkę na niego, z co najmniej dwóch powodów. Po otwierającej serii wyścigów prowadziliśmy 18 do 6, a potem wygraliśmy bodaj jeden wyścig – to raz….

Read More
Kuchnia Magazyn 

Wędzonka, biała kiełba i…szparagi – Bamberg w pigułce.

Salzburg pożegnał nas deserowym rarytasem. Podobnych smakołyków trudno było oczekiwać po Bambergu – niemieckiej stolicy piwnej wędzonki, tłustego mięsa i białej kiełbasy w różnych wydaniach. Jednak na miejscu zaskoczyła nas kolejna zupa, tym razem po prostu sezonowa  – oparta na szparagach. Ja wiem, że sezon na szparagi ruszył pełną parą. Może też dlatego restauratorzy i właściciele bamberskich browarów postawili właśnie na ten produkt formułując swoje menu dnia. Problem w tym, że przeszarżowali cenowo, bo trudno było znaleźć danie ze szparagami tańsze niż 13-14 euro. Poza tym, które zgodnie uznaliśmy za…

Read More
Kuchnia Magazyn 

W mieście Mozarta rządzi…suflet.

Ten wyjazd był jednocześnie radością i cierpieniem dla mojego organizmu. Z jednej strony właściwie za każdym razem mógłbym krzyczeć „Niebo w gębie!”. Z drugiej mój żołądek i inne organy zajmujące się trawieniem biją na alarm. Już od wczoraj powracam stopniowo do twarogu lub ryby. Wróćmy jednak na chwilę jeszcze do Austrii. Konkretnie do Salzburgu, dokąd zawitaliśmy na jeden dzień naszej kulinarno-piwnej podróży. Co tam dostaliśmy? Dwie interesujące rzeczy, które wyróżniały się z grona sprawdzonych już w Wiedniu sznycli, torcików i kiełbas.   Pierwszą była robiona na śmietanie kremowa zupa z dzikiego czosnku, podawana ze…

Read More
Magazyn Sport 

Wielkie emocje w finałowej rywalizacji Ślęzy z Wisłą

Ogromna dramaturgia towarzyszy finałom Basket Ligi Kobiet, w których Ślęza Wrocław walczy o złote medale z Wisłą Kraków. Po tym, jak wrocławianki wygrały u siebie dwa pierwsze mecze, można było odnieść wrażenie, że są na łatwej drodze do prostej wygranej. Zwłaszcza, że w sezonie zasadniczym były górą w Krakowie. Nic bardziej mylnego. Dwie porażki podrażniły krakowską drużynę, która zwyciężyła na własnym parkiecie nadspodziewanie łatwo, bo aż 56:86. Upokorzone wrocławianki w czwartym meczu znów nawiązały walkę, przegrywając tym razem 64:56. Po zakończeniu spotkania narzekały jednak na pracę sędziów, oskarżając ich o…

Read More
Kuchnia Magazyn 

Wiedeń sznyclem stoi

Bardzo dobrym pomysłem na sam początek długiego majowego weekendu było wybranie się do stolicy Austrii – nie dlatego, że Wiedeń wygląda jak upgrade’owana wersja Budapesztu, a przy dobrych wiatrach inspirował nawet do wspominania Rzymu. Bardziej ze względu na nie pierwszą w przypadku moich ostatnich wyjazdów wycieczkę kulinarną. Pewnie powiecie, że zwariowałem, bo przecież austriackie jedzenie nie należy do wysublimowanych, odkrywczych czy nawet szczególnie zdrowych. Ale jednak to co udało im się w kuchni stworzyć, doprowadzili do perfekcji. Punkt 1 – Wiener Schnitzel Wygląda na to, że gdzie byście nie znaleźli…

Read More